TÜRSAB başkan yardımcıları Günaydın ve Eker’den ‘ yeni yasa ‘ açıklaması 2024
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcıları Davut Günaydın ve Hasan Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un hazırladığı yeni seyahat acentaları yasa tasarısına ilişkin açıklama yaptı.
Günaydın ve Eker, yaptıkları açıklamada, yasa tasarısının, seyahat acenteciliği sektörünün sorunlarını çözmek yerine daha da derinleştireceğine dikkat çekti.
Günaydın, “Tasarıda yer alan düzenlemeler, sektörün rekabet gücünü azaltacak, tüketiciyi mağdur edecek ve seyahat acenteciliğini cazip olmaktan çıkaracaktır” dedi.
Eker ise, yasa tasarısının, seyahat acentelerinin haklarını ve kazanımlarını ortadan kaldıracağına vurgu yaptı.
Günaydın ve Eker, açıklamasında, yasa tasarısındaki düzenlemelerin değiştirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a çağrıda bulundu.
İçindekiler
Açıklamada yasa ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un hazırladığı yeni seyahat acentaları yasa tasarısı, sektörümüzün sorunlarını çözmek yerine daha da derinleştirecek niteliktedir. Tasarıda yer alan düzenlemeler, sektörün rekabet gücünü azaltacak, tüketiciyi mağdur edecek ve seyahat acenteciliğini cazip olmaktan çıkaracaktır.
Tasarıda yer alan düzenlemelerden bazıları şunlardır:
Seyahat acentaları, en az 500 bin TL sermaye ile kurulacak. Bu düzenleme, küçük ve orta ölçekli seyahat acentelerinin sektörden çekilmesine neden olacaktır.
- Seyahat acentaları, en az 100 bin TL sermaye ile şube açabilecek. Bu düzenleme, seyahat acentelerinin şube açmasını zorlaştıracaktır.
- Seyahat acenteleri, en az 5 yıl deneyimli en az 2 yönetici istihdam etmek zorunda olacak. Bu düzenleme, sektörde yeni iş imkanı yaratmayı zorlaştıracaktır.
Tasarıda yer alan bu düzenlemeler, sektörün rekabet gücünü azaltacak, tüketiciyi mağdur edecek ve seyahat acenteciliğini cazip olmaktan çıkaracaktır. Bu nedenle, yasa tasarısının değiştirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a çağrıda bulunuyoruz.
“TÜRSAB’ın bölünmesi telafi edilemez sonuçlar ortaya çıkarabilir”
Sektör olarak 7-8 tane sorunumuz var şu an ancak bu yasa aceleye gelmemeli. Bizim sorunlarımız bir yönetmelikle çözülebilecek şeyler. Elli yıllık bir birlik yapısını, TÜRSAB’ın da mevcut yönetimiyle mutabık kalmadan değiştirmek, telafi edilemez geri dönülemez sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bunu biraz zamana bırakalım, iyice olgunlaştıralım, turizm bakanlığı ile TÜRSAB arasında daha sağlam bir iletişim kurarak bunu zaman içerisinde çözelim. Çok aceleye getirilmiş bir yasa.
Yasanın diğer maddeleriyle ilgili bakanlıkla birçok konuda hemfikiriz. Biz de aidatların düşmesini istiyoruz. Aidatların düşmesi ve diğer birçok konuda Bakanlıkla aynı fikirdeyiz. Ancak TÜRSAB’ın bölünmesi, bu üniter yapının bölünmesi konusuna karşıyız. En önemlisi de bu.
“Transferle ilgili kısıtlamalar seyahat acentacılığı tanımına aykırı”
Transfer işi, seyahat acentalarının iş tanımındaki ana unsurlardan bir tanesi. İçinde transfer ve konaklama hizmeti olan bir hizmet, seyahat acentacılığı hizmeti olarak tanımlanıyor. Bu nedenle transferle ilgili bir kısıtlama getirilmesi işin temeline aykırı olur. Bu konunun da tekrar değerlendirilmesi gerekiyor. Bu konular bir şekilde yönetmelikle kolayca çözülebilir. Konuyla ilgili sıkıntı varsa ele alıp tüm ilgilileri memnun edecek şekilde çözebiliriz.
“TÜRSAB’ın bölünmesi düşünülemez”
Bu konular tekrar gözden geçirilmeli ancak bizim ana konumuz TÜRSAB’ın üniter yapısının, birlik yapısının değişmemesi. Biz bir çatı yasayla otellerin, rehberlerin ve acentaların tek bir koordinasyon yasaya ihtiyaç olduğunu söylerken, seyahat acentaları birliğinin beş parçaya bölünmesi düşünülemez. Aynı işi beş parçaya bölmek 5 tane TOBB yapmak gibi olur. İşin temeli bölünme konusu. Üniter yapı değişirse geri dönüşü mümkün olmaz.
“Cumhurbaşkanımızın birlikten yana olduğunu düşünüyorum”
Ben Cumhurbaşkanımızın bu konuda bölünmeden çok birlik olmanın ve kaynakların dağılmasından çok birleştirilmesi görüşünde olduğuna inanıyorum. Cumhurbaşkanımızın da bu bölünmeye sağlıklı bakacağını sanmıyorum. Çünkü Cumhurbaşkanımız birlikten ve kaynakların verimli kullanılmasından yana. Bu kamuda da masraflar çıkartır. Denetimin
Valilikler ve Kültür Müdürlükleri tarafından yapılacağı söyleniyor. Devlet neden buna para ödesin? Biz denetimleri yıllardır üyelerimizin ödediği aidatlarla yapıyoruz. Sektör de bundan memnun. Bu durum kamuya ek yük getirecektir. Bu noktada da cumhurbaşkanımızın uygun görmeyeceğini düşünüyorum. Gelişmiş toplumlarda STK’lara daha fazla yetki verildiği göz önünde bulundurulursa, Cumhurbaşkanımızın bu yönde destek olacağına yürekten inanıyorum. Bölüne bölüne yok oluruz, bölüşe bölüşe tok oluruz.”
Sektörümüz, seyahat acentelerinin haklarını ve kazanımlarını ortadan kaldıracak bu tasarıya karşıdır. Tasarıda yer alan düzenlemelerin değiştirilmesi için gerekli çalışmaları yapacağız.”