Türkiye’nin Eşsiz Doğal Güzellikleri: Danaburnu
Latince ismi ile gryllotalpa olan danaburnu böceği, dikenli bacaklarıyla diğer böcek türleri ve kadife görünümlü kısa tüyleri içinden kolay bir şekilde ayırt ediliyor. Rengi kızıla dönen bir kahverengi renge sahip olan bu böcek, koyu rengi ile dikkat çekiyor. Vücudunun alt tarafı ise sarı tonlarında yansımalarla dikkat çekiyor.
Türkiye’nin Eşsiz Doğal Güzellikleri: Danaburnu
, koyu renkli tüyleri ile dikkat çekiyor. Üst kanatları kısa, alt kanatlarının ise çok daha gelişkin olduğu da fark ediliyor. Çok iri bir böcek türü olan danaburnunun ortalama olarak boyu 4-6 cm’ye kadar ulaşıyor. Ön bacakları ile toprağı kazabilen böceğin, bacaklarının gücü ve şekli ile ilgi çekiyor.
Dikenli bacaklar ise, ilk görüşte kolay bir şekilde fark edilebilecek kadar sivri olan uçları ile biliniyor. Böceğin baş kısmının ileriye doğru uzandığı, konik ve küçük olduğu biliniyor. Petek şeklindeki siyah ve iri gözleri, yüzünün en belirgin özelliğini oluşturuyor.
Hayatının önemli bir kısmını toprağın altında doğru geçiren danaburnu ise genellikle; humuslu,, nemli, killi ve kumlu topraklarda yaşamını sürdürüyor. Çok bulutlu günlerde ve geceleri aktif bir hale gelen böceklerin ilkbaharda üreme faaliyetine başlıyor.
Mayıs ve haziran aylarında yumurtalarını bırakan dişi böceklerin hepsi, yaşamı süresince 400 kadar yumurta üretiyor. 2-3 hafta kadar içinde açılan yumurtalar, ortalama olarak 5 gömlek değişiminden sonra ergin bir konuma geliyor.
Aynı zamanda iki yılda bir döl veren oldukça zararlı, görünümünün dışında ise çıkardığı seslerle de dikkat çekiyor. Ülkemizin dört bir tarafında sıkça görülen danaburnu böceği ise, polifag bir zararlı bir şekilde kategorize ediliyor. Danaburnu böceği ve larvası, yurdumuzda bostan kesen, cubur, buzağı dişi gibi çeşitli isimlerle anılıyor.
Danaburnu, az sayıda olduğu zaman hiçbir sorun oluşturmayan ama mücadele verilmediği zaman, ihmal edildiğinde daha çoğalarak geniş bir alana yayılan zararlı ve çoğunlukta olduğu zaman bir sorun haline geliyor. Avrupa’nın ise, bazı ülkelerinde bu böceğin neslinin tükenme tehlikesi altında olduğu ile ilgili çok önemli uyarılar yapılıyor ve bu böceğin öldürülmesi ile ilgili çeşitli yasaklar bulunuyor.
Ama dünyanın pek çok ülkesinde de olduğu gibi Türkiye’de danaburnu böceği bazı zararlılar arasında kabul edilerek bu mücadelenin de önü açılıyor. Özellikle Kuzey Avrupa dışında Batı Asya’da ve Avrupa kıtasında yaygın olan böceğin, çok geniş bir coğrafyada etkinlik gösterdiği biliniyor.
Danaburnu Böceği Zararları Nelerdir?
Danaburnu böceği zararları, genellikle yaşam şeklinden kaynaklanıyor. Toprak içinde bir galeri açarak ilerleme sağlayan böcekler, bu sırada rastladıkları kökler, tohumları, yumruları, aklınıza gelebilecek olan tüm bitkisel materyalleri kemirme yoluna devam ediyor. Bu nedenle de bitkilerin geniş alanda tahribata yol açmasına ve ölmelerine neden oluyor.
Taçlardan, meyvelerden ve gelişen meyveciklerden beslenen böcekler, özellikle de gövdeleri ve kökleri ve gövdelerin diplerini daha çok kemirerek tüketiyor. Aslında tüm bitkiler, türün beslendiği gıdaların çok küçük bir kısmını meydana getiriyor.