3 mins read
Windows’un ilk sürümleri: Geçmişten günümüze bir yolculuk
Microsoft’un 1985 yılında piyasaya sürdüğü Windows, kişisel bilgisayarların kaderini değiştirdi. Grafik arayüzü sayesinde bilgisayarları daha kolay ve kullanışlı hale getiren Windows, günümüzde de en popüler işletim sistemlerinden biri olmaya devam ediyor.
İlk Windows sürümleri
- Windows 1 (1985): Windows’un ilk sürümü olan 1.0, 100 dolar karşılığında satılıyordu. Satış açısından umduğunu bulamayan bu sürümde, Paint, Notepad ve mouse desteği gibi temel özellikler bulunuyordu.
- Windows 2 (1987): Windows 2 ile birlikte pencerelerin birbiriyle üst üste gelebilmesi, simge oluşturma, yakınlaştırma gibi özellikler hayatımıza girdi. Ayrıca Microsoft Word ve Excel programlarının ilk versiyonları bu sürümde karşımıza çıktı.
- Windows 3 (1990): Windows 3, diğer sürümlere göre daha gelişmiş bir versiyondu. Apple Macintosh ve Commodore Amiga’ya rakip olan bu sürümle birlikte yılların vazgeçilmez oyunu Mayın Tarlası da hayatımıza girdi.
Windows’un dönüm noktası: Windows 95
- Windows 95 (1995): Windows 95, Microsoft’un 32 bitlik ilk işletim sistemiydi. Başlat düğmesi, Masaüstü, sağ tık, Internet Explorer, USB desteği ve Tak-çalıştır gibi yeni özellikleriyle kullanıcıların beğenisini kazanan bu sürüm, Windows’un popülerleşmesinde önemli bir rol oynadı.
Windows’un sonraki sürümleri
- Windows 98 (1998): Outlook Express, Windows Adres Defteri, Microsoft Chat ve NetShow Player gibi yeni özelliklerle gelen Windows 98, yazılım geliştiriciler için de oldukça verimli bir sürümdü.
- Windows ME (2000): Ev ortamına uygunluğu ile dikkat çeken Windows ME, Windows Movie Maker gibi yeni özellikleriyle de öne çıktı.
- Windows XP (2001): Modern tasarımı ve uzun yıllar hayatta kalmasıyla öne çıkan Windows XP, bugün kullandığımız kişisel bilgisayarların temelini oluşturuyor.
- Windows Vista (2007): Güvenlik ve tasarım konularına odaklanan Windows Vista, yazılım donanım dengesini kuramaması nedeniyle büyük bir başarısızlıkla sonuçlandı.
- Windows 7 (2009): Vista’nın kötü imajını ortadan kaldıran Windows 7, en popüler Windows sürümlerinden biri oldu.
- Windows 8 (2012): Başlat düğmesine ve menüsüne veda eden Windows 8, kullanıcıların tepkisini çekti.
- Windows 10 (2015): Eski sürümlerde yaptığı hataları tekrarlamayan Microsoft, Windows 10 ile başlat menüsünü geri getirdi.
- Windows 11 (2021): Başta arayüzü olmak üzere birçok yeniliği barındıran Windows 11, Microsoft’un en yeni işletim sistemi.
Abone Ol
Güncell haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olabilirsiniz.