NATO’nun yeni genel sekreteri kim olacak?
NATO’nun temmuz ayındaki kritik zirvesi öncesi gündemlerinden biri olan yeni genel sekreter sorunu çözüldü. Hollanda Eski Başbakanı Mark Rutte’nin liderliği, Romanya’nın kendisinin adaylığını desteklemeyi kabul etmesinin ardından kesinleşmiş oldu.
’nun genel sekreter sorunu çözüldü. Hollanda Başbakanı ‘nin askeri ittifakın başına geçmesi kesinleşmiş oldu. Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’de genel sekreter olmak için aday olmuştu ancak hükümeti son olarak Rutte’ye desteğini açıkladı ve Iohannis adaylıktan çekildi.
Rutte’nin geçtiğimiz yıl ağustos ayında başbakanlık görev süresi dolmuştu. Bir dizi zorlu koalisyonu yöneten Rutte, 2 Temmuz’da görevi bırakacak. 57 yaşındaki Rutte’nin isminin yeni genel sekreter olarak ittifakın 32 üyesi tarafından önümüzdeki günlerde resmen açıklanması ve 1 Ekim’de halihazırda bu görevi yürüten ‘in yerini alması bekleniyor.
NATO’nun yeni genel sekreterinin tepsisi dolu olacak. Bir yandan ittifak ile arasında doğrudan sürtüşmeleri engellemeye çalışırken, diğer yandan da müttefikleri Ukrayna’ya askeri ve mali desteği sürdürmeye teşvik etmeleri gerekecek.
Türkiye, yeni genel sekreter seçimi sürecinde aktif rol oynamıştı. Rutte’ye desteğini en son açıklayan ülkeler arasında yer aldı. Yeni genel sekreterin Stoltenberg’in izlediği dengeli ve duyarlılıklara uygun tutumunu sürdürmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin yeni genel sekreterden en önemli beklentisi terörle mücadele konusunda olacak. Ankara, bu konuda Stoltenberg’in gösterdiği duyarlılığın Rutte tarafından da sürdürülmesini istiyor. Türkiye’nin gündeme getirdiği ikinci beklentisi, NATO içinde savunma sanayi konusunda iş birliğinin desteklenmesi ve müttefiklerin birbirlerine silah satışı konusunda uyguladığı yaptırım ve kısıtlamaların tamamen kaldırılması.
Türkiye’nin yeni genel sekreterden bir diğer beklentisi de, NATO-Avrupa Birliği iş birliği olacak. Türkiye, bu iş birliğinin 2003’te üzerinde uzlaşılan çerçevede uygulanmasını, yeni genel sekreterin bu konuya sahip çıkmasını bekliyor.