Küresel piyasalar güne nasıl başladı? (19 Temmuz 2024)
İçindekiler
- 1 Küresel piyasalar, artan jeopolitik riskler ve ABD borsalarında teknoloji hisseleriyle başlayan satış baskısının dünya geneline yayılmasıyla negatif bir seyir izliyor.
- 2 ABD PİYASALARINDA DURUM
- 3 ŞİRKET BİLANÇOLARI VE PİYASALAR
- 4 TAHVİL VE DÖVİZ PİYASALARI
- 5 ABD VE AVRUPA BORSALARI
- 6 ASYA PİYASALARI
- 7 BORSA İSTANBUL
Küresel piyasalar, artan jeopolitik riskler ve ABD borsalarında teknoloji hisseleriyle başlayan satış baskısının dünya geneline yayılmasıyla negatif bir seyir izliyor.
Merkez bankalarının şahin politikalarının sona yaklaşması ve ABD seçimlerinin olası belirsizlikleri, yatırımcıların risk iştahını törpülemeye devam ediyor. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının yeniden alevlenebileceği endişesi, teknoloji hisselerinde satış baskısı oluştururken, bu durumun genel piyasalara yayıldığı gözleniyor. ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin ise Fed’in politika alanını rahatlattığı belirtiliyor.
ABD PİYASALARINDA DURUM
Dün açıklanan verilere göre, iş gücü piyasalarının yavaş yavaş soğuduğu görülürken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, iş gücü piyasasında keskin bir bozulmayı önlemek için bankanın yakında faiz oranlarını düşürmesi gerekebileceğini ifade etti. Bu gelişmelerle birlikte, para piyasalarındaki fiyatlamalar, yıl sonunda politika faizinin yüzde 4,50-4,75 bandında olacağına yönelik beklentileri yüzde 49’a çıkardı ve bu durum Fed’in 3 faiz indirimi yapmasının beklendiğini gösteriyor.
ŞİRKET BİLANÇOLARI VE PİYASALAR
Bilanço sezonu, hisse ve sektör bazlı oynaklığa neden olmaya devam ediyor. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ikinci çeyrekte yapay zeka uygulamalarında kullanılan gelişmiş çiplere yönelik talebin artmasıyla gelir ve kârda beklentileri aştı. Bu olumlu sonuçlar sonrası TSMC’nin hisseleri %0,36 artarken, Nvidia ve Broadcom hisselerinde de toparlanma görüldü.
TAHVİL VE DÖVİZ PİYASALARI
Tahvil piyasalarında oynaklık sınırlı kalırken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,20, dolar endeksi ise 104,2 seviyesinde günü tamamladı. Altının ons fiyatı düşüş eğilimini üçüncü güne taşıyarak %0,9 düşüşle 2.423 dolardan işlem gördü. Brent petrolün varili ise 83,7 dolardan satıldı.
ABD VE AVRUPA BORSALARI
New York Borsası’nda Nasdaq endeksi %0,7, S&P 500 endeksi %0,78 ve Dow Jones endeksi %1,29 geriledi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselişle başladı. Avrupa borsalarında karışık bir seyir izlenirken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç temel politika faizini sabit bıraktı. ECB Başkanı Christine Lagarde, gelecekteki faiz kararlarının ekonomik verilere bağlı olacağını belirtti.
ASYA PİYASALARI
Asya pay piyasalarında satış baskısı devam ederken, ABD ile Çin arasındaki olası gerilim endişesi sürüyor. Japonya’da yıllık enflasyon %2,8 ile beklentilerin altında kalırken, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) politika alanını daraltabileceği endişesiyle dolar/yen paritesi yeniden 158 seviyesine yaklaştı.
BORSA İSTANBUL
Yurt içinde dün yatay bir seyir izleyen İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü %0,05 artışla 11.139,46 puandan tamamlayarak kapanış rekoru kırdı ve en yüksek seviye olan 11.252,11 puana ulaştı. Dolar/TL, yatay seyirle 33,1160 seviyesinden işlem görüyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.
Analistler, yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu ile haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise Avro Bölgesi cari işlemler dengesi verilerinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 11.250 ve 11.350 puanın direnç, 11.000 ve 10.900 seviyelerinin destek konumunda olduğunu ifade ediyorlar.