Küresel piyasalar gözünü Jackson Hole toplantısına çevirdi
Dünya genelinde açıklanan veriler, gelecek dönem için pozitif beklentilerin güçlenmesine yol açtı. ABD’de istihdam piyasasının zayıflaması ve enflasyonun yavaşlaması yönündeki veriler, küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.
Geçen hafta ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etmesinin ardından açıklanan perakende satış verileri de tüketici harcamalarının güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdi.
ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), temmuz ayında aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,2 artarak beklentilerin altında kaldı.
Aynı dönemde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık yüzde 0,2 ile beklentilere uygun, yıllık ise yüzde 2,9 ile tahminlerin altında bir artış gösterdi. Yıllık enflasyon art arda dördüncü ayda yavaşlayarak Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Analistler, ABD’de enflasyonun, ABD Merkez Bankasının (Fed) yüzde 2 hedefine yaklaşmakta olduğunu ve bu durumun Fed’in diğer hedefine, yani istihdamı maksimum seviyeye çıkarmaya daha fazla odaklanmasına olanak tanıyacağını belirtti.
Temmuz ayında ABD’de perakende satışlar, aylık yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydederek Ocak 2023’ten bu yana en yüksek aylık artışı gösterdi.
Analistler, güçlü gelen perakende satış verilerinin ardından ABD ekonomisindeki resesyon endişelerinin hafiflediğini belirtti.
Öte yandan, haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında kalırken, istihdam piyasasındaki soğuma endişeleri azaldı. 10 Ağustos ile biten haftada 227 bine düşen işsizlik maaşı başvuruları, temmuz ayının başından bu yana en düşük seviyesine indi.
Analistler, perakende satışlardaki güçlü performans ve işsizlik maaşı başvurularındaki düşüşün ardından Fed’in eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimine gitme olasılığının, 50 baz puanlık bir indirime göre daha yüksek olduğunu ifade etti.
Bununla birlikte, Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indirimi yapacağı beklentileri güçlü kalmaya devam etti.
Dünyanın önde gelen merkez bankalarının yetkilileri, gelecek hafta Politikası Sempozyumu’nda bir araya gelecekler.
ABD Merkez Bankasının Kansas City Şubesi’nin ev sahipliğinde 1978’den bu yana düzenlenen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu, bu yıl 22-24 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Merkez bankacıları, ekonomistler, piyasası katılımcıları, akademisyenler ve hükümet yetkilileri, ABD’nin Wyoming eyaletinde bulunan Jackson Hole kasabasında düzenlenecek sempozyumda uzun vadeli politika konularını ele alacaklar.
Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu sempozyumda yapacağı açıklamalarda, bankanın gelecekteki politika adımları hakkında ipuçları verebileceğini belirtti.
Fed yetkililerinin para politikasına ilişkin açıklamaları da yatırımcıların odağında olmayı sürdürürken, St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, faiz oranlarının düşürülmesi için uygun zamanın yaklaştığını düşündüğünü ifade etti.
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de enflasyon hedefine yaklaşılırken, istihdama odaklanılması gerektiğini belirterek, işsizlik oranındaki artışı gözlemlediklerini ve dördüncü çeyrekten önce faiz indirimlerine başlamanın mümkün olabileceğini söyledi.
Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta 6 baz puan azalarak yüzde 3,88’e geriledi.
Altının ons fiyatı 2 bin 509,8 dolarla rekor seviyeye ulaştıktan sonra haftayı yüzde 3,2 artışla 2 bin 508,1 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,4 azalışla 79,1 dolardan tamamladı.
Dolar endeksi de yüzde 0,7 düşüşle 102,4 seviyesine geriledi.
NEW YORK BORSASI POZİTİF BİR SEYİR İZLEDİ
New York borsası, ABD’de açıklanan makroekonomik verilerden gelen olumlu sinyallerle haftayı pozitif bir seyirle tamamladı.
ABD’de başkanlık seçimleri yaklaşırken, Demokratların adayı Kamala Harris, başkan seçilmesi halinde maliyetleri düşürmeyi, çalışan ve orta sınıf Amerikalılar için fırsatları artırmayı hedeflediğini açıkladı.
Temmuz ayında ABD’de yeni konut inşaatlarının sayısı yüzde 6,8 azalarak son dört yılın en düşük seviyesine indi ve beklentilerin altında kaldı.
Ülkede inşaat izinleri de temmuz ayında yüzde 4 düşerek 1 milyon 396 bine gerilerken, Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti.
ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi ise ağustos ayında 67,8’e yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.
Kurumsal taraftaki gelişmeler de yatırımcılar tarafından takip edilirken, Cisco’nun hisseleri, şirketin işten çıkarmalara gitmesine rağmen finansal sonuçlarının beklentileri aşması sonrası yüzde 8,8 arttı.
Amerikalı perakende devi Walmart’ın hisseleri de, şirketin gelir ve karının 31 Temmuz’da sona eren üç aylık dönemde beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ve bu yıla ilişkin kar tahminini artırmasının ardından yüzde 8,1 değer kazandı.
Amerikalı elektrikli araç üreticisi Rivian, Amazon tarafından kullanılan teslimat kamyonetlerinin üretimini, parça tedarik sorunları nedeniyle geçici olarak durdurdu. Rivian’ın hisseleri haftayı yüzde 5,3 düşüşle tamamladı.
Bu gelişmelerle geçen hafta Nasdaq endeksi yüzde 5,29, Dow Jones endeksi yüzde 2,94 ve S&P 500 endeksi yüzde 3,93 oranında değer kazandı.
Gelecek hafta salı günü Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları, perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve 2. el konut satışları, cuma günü ise yeni konut satışları takip edilecek.
AVRUPA BORSALARI ALICILI SEYİR İZLEDİ
Avrupa borsalarında da geçen hafta alıcılı bir seyir izlendi.
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek ayki toplantısında politika faizini 25 baz puan düşüreceği büyük ölçüde kesin görünse de, yıl sonuna kadar ne kadar faiz indirimine gidileceği konusunda belirsizlikler devam ediyor.
Analistler, Avrupa’da zayıflayan ekonomik aktivitenin bankanın politika alanını daraltabileceğini belirterek, açıklanan verilerin bölge ekonomilerine ilişkin endişeleri artırmaya devam ettiğini ifade etti.
Almanya merkezli Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezinin (ZEW), kurumsal yatırımcı ve piyasa uzmanlarının gelecek döneme ilişkin beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi’nin ağustos sonuçlarına göre, Avro Bölgesi’nde temmuz ayında 43,7 puan olan ZEW Ekonomik Güven Endeksi, ağustos ayında 17,9 puana geriledi. Böylece endeks, bir önceki aya kıyasla 25,8 puan azaldı.
Aynı şekilde Almanya’nın temmuz ayında 41,8 puan olan ZEW Ekonomik Güven Endeksi, ağustos ayında 19,2 puana düştü ve endeks bir önceki aya göre 22,6 puan geriledi.
İngiltere’de yıllık enflasyon temmuz ayında yüzde 2,2 ile beklentilerin altında gerçekleşse de tüketici fiyatları bu yıl ilk kez artış gösterdi. Böylece İngiltere’de yıllık enflasyon, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yüzde 2 hedefinin üzerine çıktı.
İngiltere ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 0,7 büyümenin ardından yılın ikinci çeyreğinde de büyüme kaydederken, hizmet sektörü aktivitesi yüzde 0,8 artışla itici güç oldu.
Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 düşerken, bölge ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyüme gösterdi.
Bölgedeki merkez bankalarının yıl sonuna kadar atacakları adımlara yönelik belirsizlikler sürüyor.
Avro/dolar paritesi haftayı yüzde 1 artışla 1,1028 seviyesinde tamamladı.