İran-İsrail geriliminin ardından borsa haftaya nasıl başlar? Altın düşmeye devam eder mi?
Yarın bayram tatilinin ardından ilk piyasa günü. İran-İsrail gerilimi sonrası Türk piyasası nasıl açılır? Borsa İstanbul nasıl etkilenir? Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.
Prof. Dr. Abdulkadir Develi’nin açıklamaları şöyle:
BORSA HAFTAYA NASIL BAŞLAR?
Bu durum borsaların seveceği bir durum değil. Küresel ölçekte borsaların seveceği bir durum değil. Borsa İstanbul çok güçlü bir şekilde kayıplarını toparlamıştı özellikle geçtiğimiz iki hafta içerisinde. Bu seçimsiz sürecin olması, iktisadi politikaların özellikle uluslararası sermaye merkezleri tarafından desteklenmesi ve tavsiyelerde bulunması, sermaye girişi noktasında cari dengenin iyileşmesi, CDS’in düşmesi, kredi notunun artması gibi pozitif unsurlara sahip, aynı zamanda da seçimsizlik sürecinin getirmiş olduğu motivasyonla bu yükseliş devam ediyor. Ama burada savaşın ve aynı zamanda bu jeopolitik konumun mutlaka bir baskısı olacaktır diye düşünüyorum borsa zerinde. Temkinli bir seyir durumu söz konusu olabilir.
ALTININ SEYRİ NE OLUR?
Spekülatif olan yatırım araçlara çok hızlı bir şekilde değer kaybetti. Bitcoin de bunun bir tanesi. Çünkü çok spekülatif. Burada, bu durumlarda yatırımcı şuna bakacaktır; Ben kendimi bu jeopolitik riskten ve bu ekonomik çalkantıdan en iyi bir şekilde nasıl korurum? Bundan dolayı zaten altın olan talebe artıyor. Halk arasındaki güvenli liman altındır sözü akıllara geliyor. Halk arasında da bu böyle, devletler için de bu böyle. Çin Merkez Bankası her ay hiç ara vermeden altın alımına devam etti, altın rezervlerini artırıyor. Dünya şunu görmeye başladı artık; rezerv para birimi olan ABD doları enflasyon karşısında değer kaybediyor ve rezerv para olma konumu şu an tartışılıyor. Dolayısıyla böyle bir ortamda burada merkez bankaları da altın almaya başladı. Bu da destekledi, jeopolitik buradaki çalkantılar da destekledi. Bir diğer taraftan ise hep iktisadi olarak teoride biz şunu söyleriz; eğer merkez bankaları faiz indirirse altına olan talep, değerli metallere olan talep artar. Bu üç faktörle beraber altında bir yükseliş iklimi vardı. Dolayısıyla burada bir düzeltme bekliyordum aslında. Yani ABD’deki o güçlü tarım dışı istihdam verilerinden sonra ABD ekonomisi güçlü gidiyor. ‘Hazır güçlü gidiyoruz. O yüzden ne yapalım? Hadi birazcık daha enflasyona mücadele edelim. Faiz artırımını birazcık da öteleyelim’ noktasından dolayı bir düzeltme bekliyordum altında aşağı doğru. Fakat bu gelişme bunu dengeleyecek gibi duruyor.