Gusül abdesti farzları neler? Gusül abdesti nasıl alınır, en geç ne zaman alınır?
6 mins read

Gusül abdesti farzları neler? Gusül abdesti nasıl alınır, en geç ne zaman alınır?

Müslüman olan kişilerin yerine getirmesi gereken birçok dini kural bulunmaktadır. Bu kurallara uyarak Müslümanlığı en iyi şekilde yaşayabilirsiniz. Müslüman olan kişilerin yapması gereken önemli bir şey ise namaz kılmaktır. Bunun için normal abdestin dışında boy abdestini de bilmeniz gerekmektedir. Gusül abdestinin alınmasını gerektiren durumlar vardır. Bu durumları yaşayan kişiler gusül abdestini alabilir. Peki, gusül yani boy abdesti nasıl alınır?

 Gusül Abdesti Almayı Gerektiren Durumlar

  her zaman alınması gereken bir abdest değildir. Namaz kılmadan önce normal abdest almak gereklidir. için özel durumlarda alınan abdesttir. Bunun için bu özel durumların yaşanması gerekmektedir. Özel durumları yaşayan kişiler ibadet edemez. Çünkü, bu kişilerin vücudu dinimize göre kirli sayılmaktadır. Bu kirden kurtulmak için gusül abdesti almak gerekir. Hem kadınlar hem de erkekler için gusül abdesti alınacak durumlar vardır.

 Gusül abdesti alınacak durumlar:

 – Cünup olmak,

 – Cinsel ilişki yaşamak,

 – Uykuda meninin istek dışında çıkması,

 – Lohusalıkta yaşanan durumlar.

 Yukarıda belirtilen durumları yaşayan kişiler mutlaka boy abdesti almalıdır. Boy abdesti alarak kendinizi daha temiz hissedebilirsiniz. Ayrıca ibadetini daha doğru bir şekilde yapmak isteyenler boy abdesti almalıdır. Boy abdestinin alınış şeklini öğrenerek gereken durumlarda bu abdesti kolayca alabilirsiniz.

 Gusül (boy) Abdesti Nasıl Alınır?

 Namaz kılmak isteyen kişiler öncelikle abdest almak zorundadır. Cünupluk veya lohusalık durumlarında ise abdestin yanında boy abdestide almak gerekmektedir. Aksi halde kıldığınız namaz geçerli olmaz. Guslün ifade ettiği anlam ise vücudun her yerini temizlemektir.

 Gusül Abdestinin Alınış Şekli:

 1. Gusül almadan önce besmele çekmeniz gerekmektedir. Euzü Besmele çektikten sonra gusül abdesti almaya başlayabilirsiniz. Gusle besmele çekerek başlamak oldukça önemlidir. Zaten İslam’da her işin başlangıcında besmele bulunmaktadır.

 2. Öncelikle ellerden başlayarak vücudun avret yerleri iyice yıkanır. Tüm vücut temizlenerek pislikten arındırılır. Bu aşamada iyice temizlendiğinizden emin olmalısınız. Guslün amacı vücudu iyice temizlemektir. O yüzden vücudu kirden düzgün bir şekilde arındırdığınızdan emin olmalısınız.

 3. Besmele çekip ‘Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya’ diyerek abdeste başlanır.

 4. Öncelikle normal namaz abdesti gibi abdest alınır. Bunun için ağza üç kez su alınarak gargara yapılır, ardından buruna üç kez su çekilir ve burun temizlenir.

 5. Önce başa sonra sağ omuza ve ardından sol omuza 3 defa su dökülür. Omuzlar iyice yıkandıktan sonra tüm vücut tekrardan yıkanır. Böylelikle gusül abdesti alınmış olur.

 Gusül Abdestinin Farzları Nelerdir?

 Gusül abdestinin farzları mezheplere göre küçük değişiklikler göstermektedir. Benzer yanları olan bu farzları mezheplere göre öğrenmenizde fayda vardır.

 Hanefî mezhebine göre:

 1- Ağız içinin yıkanması,

 2- Burnun içini yıkamak,

 3- Vücudun her tarafını yıkamak.

 Mâliki mezhebine göre:

 1- Niyet etmek,

 2- Bedeni yıkamak,

 3- Delk etmek,

 4- Muvalat,

 5- Saçları hilâl etmek.

 Şâfiî mezhebine göre:

 1- Niyet etmek,

 2- Bedenin her tarafını iyice yıkamak.

 Hanbelî mezhebine göre: Hanbeli mezhebinde guslün farzı birdir ve oda vücudun tamamını yıkamaktır. Buna göre gusül de diğer unsurlarda bunun içinde bulunmaktadır. Yani Hanbeli’de guslün farzları şöyledir;

 1- Niyet,

 2- Besmele,

 3- Bedenin her yerini yıkamak,

 4- Ağız içinin yıkanması,

 5- Burnun içini yıkamak.

 ​​​​​​Gusül abdestinin alınışında mezheplere göre ufak değişiklikler olsa da amaç her zaman aynıdır. Guslün başlıca amacı ibadet etmeden önce temiz bir vücuda kavuşmaktır. Bu sayede kendinizi daha huzurlu hissedebilirsiniz. İslam’ın temeli olan temizlik konusu guslün başlıca unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. İslam’ı en doğru haliyle yaşamak için her zaman temiz olmaya özen göstermelisiniz.

 

Abone Ol
Güncell haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olabilirsiniz.
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir