Dolaşım Sisteminin Görevleri Nelerdir? Dolaşım Sistemi Vücutta Ne İşe Yarar?
4 mins read

Dolaşım Sisteminin Görevleri Nelerdir? Dolaşım Sistemi Vücutta Ne İşe Yarar?

İnsan vücudunda farklı sistemler bulunmaktadır. Bu sistemlerin çalışma yapısı ve görevleri ise farklılık göstermektedir. Dolaşım sisteminin vücut üzerinde hayati görevleri bulunmaktadır. Öncelikle kanın pompalanması ve kalbin çalışması dolaşım sistemi ile olmaktadır. Dolaşım sistemi ile pek kaynaktan bilgi edinmek mümkün olmaktadır.

Dolaşım Sistemi Nedir?

Kalbin çalışabilmesi için kan pompalanması gerekmektedir. Bu sistemin çalışmasında ise sisteminin önemi büyüktür. Vücut sistemine alınan besin ve oksijen dönüşüme uğrar. Dönüşen sonucu ise enerji üretimi için kaynak elde edilir. Ama ortaya bazı atıklar çıkmaktadır. İşte bu atıkların vücut dışın atılmasını da sağlamaktadır.

İnsan ve hayvanların hayatta kalabilmesi için vücuda alınması gereken bazı maddeler vardır. Vücuda mineral, oksijen ve gıda alınır. Vücut tüm bu maddeleri sentezler. Sentezlenen maddelerin atıkları ise dolaşım sistemi ile atılır. Açık ve kapalı dolaşım sistemi bulunmaktadır.

İnsanlarda Dolaşım Sistemi

İnsan kalbi yaşam boyunca çalışmaktadır. Kalbin 2 dakika bile durması ciddi beyin hasarlarına yol açmaktadır. İnsanda dolaşım sistemi akciğer ve büyük dolaşım olarak ayrılmaktadır. İnsan vücudunda bulunan dolaşım sisteminin kendi pompası bulunmaktadır. Ayrı olan pompalar ise tek organda buluşmaktadır.

Kan beden dokularından döner ve sağ kulakçığa yönelir. Bu odacığın kasları kasılır ve kan sağ karıncığa yönelir. Buradaki kasılmadan sonra kan akciğer atardamarına geçer. Buradan damarlara taşınmaktadır. Oksijen kana girerken karbodioksit ise kandan geçmektedir. Temizlenen kan ise sol kulakçığa yönelir.

Dolaşım Sisteminin Görevleri Nelerdir?

İnsan vücudunda dolaşım sistemini oluşturan üç organ vardır. Kalp, kan ve damar dolaşım sistemini oluşturmaktadır. Kalp vücutta konum olarak iki akciğerin ortasında yer almaktadır. Kalp kaslardan oluşur. Kalbin en temel görevi ise vücuda kan pompalamaktır. Pompalanan bu kalp ise yapısında besin ve oksijen taşımaktadır.

Kan damarları dolaşım sisteminin diğer bir parçasını oluşturmaktadır. Atardamar, toplardamar ve kılcal damar olarak ayrılmaktadır. Kanı kalpten alarak vücuda taşıyan sistem atardamarlar olmaktadır. Toplardamar sayesinde kanı kalbe ulaştırmaktadır. Atardamar ve toplardamar arasında ise kılcal damarlar yer almaktadır.

Dolaşım sistemi ise vücut içindeki tüm organlara oksijen ve besin taşıyan sistemdir. Tüm vücut içinde bir ağ gibi yer almaktadır. Ayrıca ortaya çıkan atık maddeleri boşaltım sistemine yöneltir.

Dolaşım Sistemi Vücutta Ne İşe Yarar?

Dolaşım sisteminde kan, kalp ve kan damarları yer almaktadır. Dolaşım sistemi ile oksijen ve hayati besinler taşınır. Bu sistem ile sağlıklı bir hayat sürülmesi mümkün olmaktadır.

Abone Ol
Güncell haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olabilirsiniz.
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir