Bakan Şimşek: Küresel çalkantı, geçici bir panikatağa benziyor
İçindekiler
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber- A Para ortak canlı yayınında yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin soruları yanıtlıyor.
Bakan Şimşek’in açıklamasının satır başlıkları:
Küresel piyasalardaki oynaklık veya çalkantı geçici bir panik atağa benziyor. Merkez üssü Japonya’dır ama yansımaları global oldu. Tetikleyen faktör ABD’nin yumuşak riski başaramaması riski ve resesyona girme riski; bilindiği gibi şirket değerlemeleri, piyasa değerlemeleri oldukça şişkin durumda. Eğer ekonomide yavaşlama olur şirket karlılıkları bunu destekleyici nitelikte olmazsa tabi ki bir düzeltme beklenebilir.
Uzun bir süredir Japon Yeni ile borçlanmak çok ucuzdu. Dolayısıyla Japon Yeni’nde borçlanıp onu dolara çevirip Amerikan hissesi almak Japonya’da oldukça ilgi gören bir ticaret şeklidir. Japonya’da son 1 ayda Yeni’in değerlenmesi söz konusu oldu. Yen dolara karşı bir ara yüzde 13 civarında değer kazandı. Bu da faizlerin yükselmesine sebep oldu. Bununla beraber bir düzeltme geldi. Görebildiğimiz kadarıyla bugünkü piyasaya yansımaları geçicidir. Burada önemli olan Amerika’nın başarıp başaramayacağıdır. Önümüzdeki dönemde verile bu çerçevede değerlendirilecek. Japonya’da yaşanan durum hariç Piyasa yumuşak inişin başarıldığını düşünüyor.
KÜRESEL ÇÖKÜNTÜ TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER?
Petrol ve emtia fiyatlarında düşüş bizi olumlu etkiler.
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?
Enflasyonu biz çok kötü bir vergi olarak görüyoruz, özellikle sabit gelirliler açısından gelir dağılımını bozan makroekonomik bir sorun olarak değerlendiriyoruz. Programımızın özü dezenflasyon, enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye düşürmek.
Geçiş dönemini Haziran’da bitirdik ve Haziran itibariyle yıllık enflasyon düşmeye başladı. Temmuz’daki düşüş oldukça güçlüydü ve bu düşüşün Ağustos’ta da devam etmesini bekliyoruz.
Enflasyonun düşüşü, aynı hızda olmasa da, önümüzdeki aylarda da sürecek.
Mayıs’ta enflasyon %75’in biraz üzerinde zirve yaptı, Temmuz’da %62 civarına indi. Beklentilere değer veriyoruz ancak performansımız ile hedeflerimiz arasındaki fark azaldıkça, hedeflerimize yaklaştıkça beklentilerin de yakınsama ihtimali yüksek.
“İLK RAHATLAMAYI 2025’TE GÖRECEĞİZ”
Enflasyonu düşürmede çok kararlıyız, milletimizin şu anda karşı karşıya olduğu sıkıntıları gidereceğiz. 2025’te ilk rahatlamayı göreceğiz.
2025 dezenflasyon yılı olacak, dolayısıyla milletimiz sonuçlarını görecek. Çektiğimiz sıkıntılara değecek.
Zorlu geçecek dedik çünkü dezenflasyon programı kolay değil ve zaman alıyor.