B6 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? B6 Vitamininin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
5 mins read

B6 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? B6 Vitamininin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Altı çeşit B6 vitamini vardır. Bu vitamin, kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesinde, bağışıklık sisteminin işleyişinde ve çeşitli hormonların üretilmesinde rol oynar. B6 vitamini suda çözünen vitaminlerden biridir (suda çözünür). Altı bileşiği belirtir.

B6 Vitamini Nedir?

veya piridoksin, metabolizmamız için gerekli olan ve vücudumuz tarafından üretilmeyen suda çözünür bir vitamindir.

B6 vitamini veya piridoksin, metabolizmamız için gerekli olan ve vücudumuz tarafından üretilmeyen, kalorisiz organik bir maddedir. Suda çözünür (suda çözünür) ve bu nedenle idrarda hızla atılır. Bu nedenle, bu suda çözünen vitaminlerin günlük tüketimi, vücudun düzgün çalışması için gerekli miktarı korumak için gereklidir.

B6 Vitamini, amino asitlerin metabolizmasıyla bağlantılı birkaç enzimatik sistemde yer alan bir koenzim olan piridoksal fosfatın öncüsüdür, yani proteinlerin gıdalardaki kullanımına bağlıdır.
Gerçekten de B6 vitamini, yüzden fazla enzimin ortak enzimidir.

B6 Vitamini Ne İşe Yarar?

B6 Vitamini, ince bağırsakta (jejunum düzeyinde) pasif bir mekanizma (enerji gerektirmeyen) tarafından emilir ve doyurulamaz. Karaciğer, B6 vitamininin aktif formlarının sentezinin ana organıdır. Kanda ya plazmada ya da kırmızı kan hücrelerinde dolaşır. Rezervler düşük. Böbrek tarafından atılır.

B6 vitamini normal sistemin sentezine katkıda bulunur ve saçı oluşturan keratin sentezini uyarır. Bu iki eylem, kafa derisinin hücre yenilenmesini teşvik edecek ve herhangi bir saç dökülmesini yavaşlatmaya yardımcı olacaktır.

Çalışmalar, bazı hamile kadınlarda sabah bulantısı durumunda B6 vitamininin etkili olacağını göstermiştir. Günlük 10 ila 20 mg arasındaki dozlar sadece tıbbi gözetim altında ve doktorun tavsiyesi üzerine alınmalıdır.

B6 Vitaminin Faydaları Nelerdir?

Hemen hemen tüm yiyecekler B6 vitamini içerir, ancak yağlı balıklar (uskumru, somon, ton balığı), sakatatlar (karaciğer), kümes hayvanları, etler ve patatesler özellikle zengindir. Birçok kahvaltılık gevrek, B6 dahil olmak üzere B grubu vitaminlerle güçlendirilmiştir.

B6 vitamini, kalıtsal sideroblastik anemi veya idrarda aşırı asit bolluğu gibi belirli metabolik bozukluklar gibi tıbbi izleme gerektiren başka tanınmış veya potansiyel terapötik kullanımlara sahiptir.

Sinirlilik, depresyon, kafa karışıklığı, dilde iltihaplanma (glossit), seboreik dermatit ve dudakların köşelerinde iltihaplanma aynı zamanda sideroblastik anemiye neden olur. Diyetleri çoğunlukla rafine gıdalardan oluşanlarda olduğu gibi, yaşlı insanların yetersiz B6 vitamini alımına sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı, B6 vitamini takviyesi gerektirebilir.

Şiddetli böbrek hastalığı, alkolizm, siroz, hipertiroidizm veya konjestif kalp yetmezliği olan kişiler, B6 vitamini eksikliğine daha yatkındır.

B6 Vitaminin Tarihi Nedir?

B6 vitamini 1934 ayrı olarak tanımlanır ve çalışma birkaç araştırma grubu tarafından 1938 yılında izole edildi. Hamileliğin mide bulantısı tedavisi üzerine yapılan çalışmaların gözden geçirilmesinde, B6 vitamininin umut verici sonuçlar ortaya çıkar.

6 vitamini hemen hemen tüm gıdalarda ancak farklı kimyasal formlarda bulunur. Bitkisel kaynaklı B6 vitamini, tam tahıllarda (pirinç, buğday, çavdar, darı) ve çimlenmiş tahıl tohumlarında bulunur. B6 vitamininin uygun işlevlerinin bozulması gibi çeşitli nedenleri birleştirir. Risk altındaki popülasyonlar, kronik alkolikler, yaşlılar, ihtiyaçları artan hamile veya emziren kadınlar ve takviye edilmemiş hemodiyaliz hastalarıdır.

B6 Vitamini Eksikliği Nelere Sebep Olur?

Stomatit (ağızda mukoza zarının iltihabı) veya pellagra (saç dökülmesi) gibi cilt hasarı, eksikliğin erken belirtileridir. Elektroensefalogram bozuklukları B6 eksikliği belirtileridir. B6 Vitamini, vücudun düzgün çalışması için gerekli olan mikro besinlerden biridir. İkincisi, onu sentezleyemediğinden veya depolayamadığından, güç kaynağı yoluyla yeterli miktarda sağlanması esastır.

Piridoksin olarak da adlandırılan B6, özellikle kırmızı kan hücreleri ve proteinlerin üretiminde çok sayıda metabolik reaksiyonda rol oynar. Amino asitlerin, nörotransmiterlerin ve kırmızı kan hücrelerinin sentezinde çok önemli bir rol oynar.

 

Abone Ol
Güncell haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olabilirsiniz.
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir