Ala Hastalığı Nedir? Ala Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İçindekiler
- 1 Tıbbi açıdan vitiligo olarak bilinen bu hastalık, halk arasında ala hastalığı şeklinde ifade edilmektedir. Cildin pigmentini kaybetmesi neticesinde meydana gelen bazı beyazlıklar eşliğinde oluşan bir hastalık olarak öne çıkıyor. Deriye rengini veren pigmentleri melanosit hücreleri üretir. Ve bu üretim ciddi oranda düştüğü zaman hastalık beyaz renkler eşliğinde lekeli biçimde ortaya çıkar. Bu durum genelde kişinin kendi bünyesinde meydana gelen bir sorundur. Çünkü bağışıklık sistemi melanosit hücrelere saldırır ve pigment üretimini engeller.
- 2 Ala Hastalığı Nedir?
- 3 Ala Hastalığı Belirtileri?
- 4 Ala Hastalığı Tedavi Yöntemleri
- 5 Vitiligo Kimlerde Görülür?
- 6 Ala Hastalığı İçin Teşhis Nasıl Konur?
- 7 Ala Hastalığı İçin Öneriler
Tıbbi açıdan vitiligo olarak bilinen bu hastalık, halk arasında ala hastalığı şeklinde ifade edilmektedir. Cildin pigmentini kaybetmesi neticesinde meydana gelen bazı beyazlıklar eşliğinde oluşan bir hastalık olarak öne çıkıyor. Deriye rengini veren pigmentleri melanosit hücreleri üretir. Ve bu üretim ciddi oranda düştüğü zaman hastalık beyaz renkler eşliğinde lekeli biçimde ortaya çıkar. Bu durum genelde kişinin kendi bünyesinde meydana gelen bir sorundur. Çünkü bağışıklık sistemi melanosit hücrelere saldırır ve pigment üretimini engeller.
Ala Hastalığı Nedir?
Kısaca cilt yüzeyini kaplayan pigmentlerin hasar alması neticesinde, deride oluşan kalıtsal bir deri hastalığı denmektedir. Bu hastalık cilt üzerinde beyaz lekeler oluşturur. Bunun nedeni ise bağışıklık sisteminin pigment üretimi gerçekleştiren hücrelere saldırmasıdır.
Özellikle cildin güneş ışınlarına daha çok maruz kalan bölgelerde ortaya çıkar. Aynı zamanda bulaşıcı olmadığını söylemek gerekir. Bu hastalık diğer yandan meydana gelebilecek olası bağışıklık sistemi sorunu ile problemler ortaya çıkarabilmektedir. Risk faktörleri üzerinden oluşabilecek olası hastalık durumları, uzman doktor kontrolü ile yapılan teşhis ve tetkikler ile ortaya çıkar.
Ala Hastalığı Belirtileri?
Özellikle görsel açıdan ortaya çıkan ala hastalığı, birçok farklı belirti üzerinden kendisini gösterir.
– En belirgin belirtisi ciltte pigment yoksunluğu nedeniyle ortaya çıkan beyaz lekelerdir.
– Aşamalı olarak odaksal, bölümlü ve genelleşme renk tipleri ortaya çıkmaktadır.
– Ortaya çıkan beyaz lekeler kollar, bacaklar, dudaklar, eller, koltuk altları ve kasık bölgesi ile yüz gibi birçok farklı noktada meydana gelmektedir.
– Kaş ve kirpik tüyleri ile kafa derisinin grileşmesi yaşanır.
– Özellikle ileri seviyede genelleşme yaşanırsa vücudundaki önemli bir kısmını ala hastalığı sarabilir.
Beyaz lekeler bazı hastalarda sabit bölgelerde kalabileceği gibi, bazı kişilerde ise daha fazla noktaya sarılabilmektedir. Özellikle güneş ışınlarının deri üzerindeki yarattığı etkiyle Ala hastalığının tetiklendiği biliniyor.
Ala Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Ala hastalığı tedavi yöntemleri uygulandığı zaman bazı hastalar için herhangi bir olumlu etki göstermez. Bazı hastalarda ise tedavi yanıt verir ve kişinin vücudundaki beyaz lekeler önemli oranda azalır. Burada hastanın vücut tipine ve bağışıklık sistemine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Vitiligo tedavisi için uzman doktor kontrolü altında yöntemler ele alınır;
– İlaçlı kremler ile beraber farklı ilaç çeşitleri kullanılır.
– İlaçlar ile beraber ultraviyole ışık tedavisi gerçekleşir.
– Cildin sorunlu bölgeleri için dövme ile renk verme tedavisi uygulanır.
– Bu yöntemler işe yaramadığı zaman cerrahi müdahale ile farklı uygulamalar ele alınır.
Bu konuda ile bağışıklık ilaçları ile tropikal ilaç çeşitleri ve kremler ala hastalığı için kullanılır. Ultraviyole ışık tedavisi ise ilaçlar ile beraber ele alınır ve ilgili bölgeye uygulanır.
Vitiligo Kimlerde Görülür?
Kadın ya da erkek fark etmeden her bireyde Vitiligo görülebilmektedir. Ancak özellikle koyu renkli tene sahip olan kişilerde daha fazla ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Ortaya çıkan belirtiler ile beraber 20 yaşından önce bu sorun anlaşılabilmektedir. Tıbbi açıdan herhangi bir rahatsızlık hissettirmeyen ve tehlikeli durum yaratmayan ala hastalığı, aynı zamanda bulaşıcı değildir ve herhangi bir ağrıya sebep olmaz. Ancak erken dönemde yapılacak olan teşhis ile beraber tedavi yöntemleri işe yarayabilir.
Ala Hastalığı İçin Teşhis Nasıl Konur?
Ala hastalığı dermatoloji uzmanı kontrolü altında öncelikle hikaye dinlenmek suretiyle ele alınır. Daha sonra belirtiler incelenir ve detaylı şekilde tetkikler yapılarak bazı testler gerçekleşir. Genelde kesin bir tanı konması için deri biyopsisi yapılır. Ancak bu teste gerek olmadan vücudun farklı noktalarında görülen beyaz lekeler, teşhisi koymak için yeterli gelir. Özellikle doktor ile yapılan muayene neticesinde daha önceden güneş yanığı vücutta olup olmadığı incelenir. Aynı zamanda ciltte kabarma olup olmadığına bakılır ve gerekirse biyopsi uygulanır. Böylece pigment yoksunluğu anlaşılması ile beraber teşhis konur.
Ala Hastalığı İçin Öneriler
Uzman bir doktor kontrolü altında tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesinin yanı sıra, ala hastalığı için bireysel olarak da çözüm yöntemleri bulunabilir. O yüzden mutlaka bireysel olarak kişi bu hastalık konusunda bilgi almaya çalışmalıdır. Özellikle güneşten korunmak için kremler kullanmak bu hastalığın ilerlemesini engeller. Bronzlaştırıcı losyon ya da farklı boya çeşitleri kullanılarak görüntünün azalması sağlanabilir. Psikolojik açıdan Ciddi bir sorun yaratabilecek olan bu hastalık için, danışma ve psikiyatri destek de almak önemlidir.