İsrail yapay zekayla katliam yaptı
İçindekiler
- 1 İsrail’in Gazze’de hedefleri belirlemek için yapay zeka sistemi kullandığı ortaya çıktı. Sistem, 37 bin Filistinliyi Hamaslı olarak işaretledi. Yapay zeka verilerine güvenen İsrail ise Hamas militanlarını vurmak için sivilleri göz ardı etti.
- 2 – Lavender (Lavanta) isimli yapay zeka programı ile hedefleri belirledi. Yapay zeka 37 bin Filistinliyi potansiyel hedef olarak işaretledi.
- 3 – Düşük rütbeli Hamas ve İslami Cihad militanları da dahil askeri kanattaki tüm şüphelileri hedef olarak işaretlemek için tasarlandı.
- 4 – Programın kararlarını doğru kabul edilmesiyle savaşın ilk 6 haftasında 15 bin Filistinli öldürüldü. 6 ayda öldürülen Filistinlilerin neredeyse yarısı.
- 5
- 6 1. adım hedeflerin oluşturulması: İstihbarat görevlilerin hedef belirleme çalışmaları pas geçildi, bu konuda yapay zeka verileri doğru kabul edildi.
- 7 – Sistem, Gazze’de yaşayan 2,3 milyon kişiden çoğundan toplanan bilgileri bir kitlesel gözetleme sistemi ile analiz ediyor. Ardından her bir kişinin Hamas ve İslami Cihad kanadında aktif olma olasılığını değerlendiriyor ve sıralıyor.
- 8 – WhatsApp grubunda yer alma, bir kaç ayda bir cep telefonu değiştirmek, sıksık adres değiştirmek, görsel bilgiler, hücresel bilgiler, sosyal medya bağlantıları, telefon kişileri, fotoğraflar.
- 9 – Mevcut Hamaslılar hakkındaki verilerle besleniyor. Onları özelliklerini fark atmeyi öğreniyor ve ardından diğer Filistinlilerle ne kadar benzer olduklarına göre derecelendiriyor.
- 10 – Kaynaklar, yapay zekanın polis ve sivil savunma çalışanlarını, Hamaslıları akrabalarını ve benzer isim ve takma isme sahip olan Filistinlileri de yanlışlıkla işaretledi.
- 11 – Tek denetim protokolü, yapay zeka tarafından seçilen hedefin erkek olup olmadığını doğrulamaktı.
- 12 – Yapay zeka ile belirlenen hedeflerin evleri işaretlendi. “Babam nerede?” programı kullanıldı. Hedef olarak belirlenen kişi evine adım atar atmaz vuruldu. Binada kaç sivilin bulunduğu bilinmeden saldırı yapıldı.
- 13 – İsrail ordusu kıdemsiz binlerce Hamas militanı etkisiz hale getirmek için pahalı silahları kullanmak yerine “aptal bomba” denilen güdümsüz bombaları kullandı.
- 14 – Bu saldırı düzenlenen bina ve çevre binaların içindekilerle birlikte yerle bir edilmesi anlamına geliyor.
- 15 – Savaşı başında her hedefin yanında öldürülmesi izin verilen sivil sayısının 20 olduğu belirtildi.
- 16 – Bu sayı hedefin rütbesi, askeri önemi ile değişti. İlerleyen süreçte sayı artırıldı.
İsrail’in Gazze’de hedefleri belirlemek için yapay zeka sistemi kullandığı ortaya çıktı. Sistem, 37 bin Filistinliyi Hamaslı olarak işaretledi. Yapay zeka verilerine güvenen İsrail ise Hamas militanlarını vurmak için sivilleri göz ardı etti.
Gazze Şeridi’nde İsrail’in ölümcül saldırıları 6 aydır devam ediyor. 6 ayda hayatını kaybedenlerin sayısı 33 bini aştı. Yaralıların sayısı ise 75 bini geçti. Peki, Gazze Şeridi’nde can kaybı neden bu kadar fazla? Bu noktada İsrail’in Gazze’de hedefleri belirlemek için yapay zeka sistemi kullandığı ortaya çıktı.
BİLGİSAYARLA 37 BİN KİŞİ HEDEF OLARAK BELİRLENDİ
– Lavender (Lavanta) isimli yapay zeka programı ile hedefleri belirledi. Yapay zeka 37 bin Filistinliyi potansiyel hedef olarak işaretledi.
– Düşük rütbeli Hamas ve İslami Cihad militanları da dahil askeri kanattaki tüm şüphelileri hedef olarak işaretlemek için tasarlandı.
– Programın kararlarını doğru kabul edilmesiyle savaşın ilk 6 haftasında 15 bin Filistinli öldürüldü. 6 ayda öldürülen Filistinlilerin neredeyse yarısı.
İSRAİL’İN KATLİAM YAPTIĞI YAPAY ZEKA PROGRAMI NASIL ÇALIŞIYOR?
–
1. adım hedeflerin oluşturulması: İstihbarat görevlilerin hedef belirleme çalışmaları pas geçildi, bu konuda yapay zeka verileri doğru kabul edildi.
– Sistem, Gazze’de yaşayan 2,3 milyon kişiden çoğundan toplanan bilgileri bir kitlesel gözetleme sistemi ile analiz ediyor. Ardından her bir kişinin Hamas ve İslami Cihad kanadında aktif olma olasılığını değerlendiriyor ve sıralıyor.
YAPAY ZEKA HAMASLILARI NASIL BELİRLİYOR?
– WhatsApp grubunda yer alma, bir kaç ayda bir cep telefonu değiştirmek, sıksık adres değiştirmek, görsel bilgiler, hücresel bilgiler, sosyal medya bağlantıları, telefon kişileri, fotoğraflar.
– Mevcut Hamaslılar hakkındaki verilerle besleniyor. Onları özelliklerini fark atmeyi öğreniyor ve ardından diğer Filistinlilerle ne kadar benzer olduklarına göre derecelendiriyor.
– Kaynaklar, yapay zekanın polis ve sivil savunma çalışanlarını, Hamaslıları akrabalarını ve benzer isim ve takma isme sahip olan Filistinlileri de yanlışlıkla işaretledi.
– Tek denetim protokolü, yapay zeka tarafından seçilen hedefin erkek olup olmadığını doğrulamaktı.
HEDEFLERE NEREDE SALDIRILACAĞININ BELİRLENMESİ
– Yapay zeka ile belirlenen hedeflerin evleri işaretlendi. “Babam nerede?” programı kullanıldı. Hedef olarak belirlenen kişi evine adım atar atmaz vuruldu. Binada kaç sivilin bulunduğu bilinmeden saldırı yapıldı.
SİLAH SEÇİMİ
– İsrail ordusu kıdemsiz binlerce Hamas militanı etkisiz hale getirmek için pahalı silahları kullanmak yerine “aptal bomba” denilen güdümsüz bombaları kullandı.
– Bu saldırı düzenlenen bina ve çevre binaların içindekilerle birlikte yerle bir edilmesi anlamına geliyor.
SİVİL KAYITLARI İZİNLENDİRİLMESİ VE EVLERİN BOMBALANMASI
– Savaşı başında her hedefin yanında öldürülmesi izin verilen sivil sayısının 20 olduğu belirtildi.
– Bu sayı hedefin rütbesi, askeri önemi ile değişti. İlerleyen süreçte sayı artırıldı.
Bilgileri yapay zeka sistemini kullanan 6 İsrail istihbarat görevlisi ile konuşan İsrailli gazeteci Yuval Abraham ortaya çıkardı. İsrail ordusu ise bu bilgilerin gerçeği yansıtmadığı açıkladı.