Nükleotit Nedir, Ne İşe Yarar? Nükleotitler: Genetik Bilginin Temeli Ve Dna’nın Yapısı
4 mins read

Nükleotit Nedir, Ne İşe Yarar? Nükleotitler: Genetik Bilginin Temeli Ve Dna’nın Yapısı

Canlı yaşamanın temel taşlarından biri olarak nükleotitler öne çıkar. Genel çerçevede bilgi taşıma olarak da görevi bulunan nükleotitler, kimyasal ve fiziksel birtakım süreçler kapsamında oluşmaktadır. Hem DNA hem de RNA’nın içerisinde bulunmasının yanı sıra, genetik bilgiyi içeren yapı taşları arasında geldiğini söylemek mümkündür.

 Yani nesilden nesle aktarım ile beraber kalıtsallığı geçirme imkanı vermektedir. Bu doğrultuda hem hayvanlar hem de insanlar üzerinden bütün farklı canlılarda yer alan bir yapı taşı olduğunu da eklemek gerekir.

 Nükleotit Nedir?

 5 fosfat, bir karbonlu şeker ve bir azotlu organik bazdan oluşan kimyasal bileşik olarak ifade edilmektedir. Özellikle nükleik asitlerin yapı taşları olarak en yaygın nükleotitler öne çıkar. Diğer yandan hayvan ve insan fark etmeden bütün farklı canlılar için bilgi taşınması noktasında önemli yer kapsamaktadır.

 Kimyasal birtakım süreçler neticesinde oluşmasının yanı sıra nükleotitler RNA ve içerisinde bulunurlar. Diğer yandan nükleik asitlerin yapı taşları olarak ele alındıklarını söylemek gerekir. Bununla beraber karbonhidrat, lipit ve aynı zamanda proteinlerin sentezi konusunda aktifleşmiş ara ürün kaynakları şeklinde de değerlendirilir.

 Nükleotit Ne İşe Yarar? 

 Hücrede bilgi taşıma görevi ile öne çıkan makro moleküllerin, yani nükleik asitlerin yapı taşları nükleotitler olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda DNA ve RNA’nın bir yapı taşı olarak ön plana çıkar. Yani bu şekilde nesilden nesle aktarılması ile beraber yine bir canlı üzerinde bilginin taşınmasına olanak verir.

 Pentoz şekeri, azotlu bir baz ve fosfattan oluşmuş temel bir birleşimi sahiptir. Bu Bileşim kapsamında nükleik asitleri oluşturur ve nükleik asitler ise bilgi taşıma noktasında RNA ve DNA’nın en önemli yapı taşıdır. Yani zincirleme bir reaksiyon kapsamında önemli yere sahip olduğunu söylemek gerekir.

 Nükleotitler: Genetik Bilginin Temeli ve DNA’nın Yapısı

 Genetik bilginin temeli olarak nükleotitler öne çıkmaktadır. Daha doğrusu bilgi taşıma konusunda öne çıkan nükleik asitlerin yapı taşları olarak değerlendirilir. Bunlar ise aynı zamanda DNA ve RNA’nın yapısı olarak da ele alınmaktadır. Nükleotitler olmaz ise nükleik asitler oluşmaz ve bu bağlamda DNA ile RNA üzerinden bilgi taşınması gerçekleşmez.

 Bu durum hem bireysel bir canlının yaşamı içerisinde hem de bir nesil aktarımı konusunda önemli bir yer taşımaktadır. Çünkü biyolojik olarak bilgi aktarımı aynı zamanda kalıtım olarak da ön plana çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı başlı başına nükleotitler genetik bilginin temeli olarak DNA ve RNA’nın en önemli yapısıdır.

 Nükleotitler Neyi Oluşturur?

 Nükleotit adı verilen yapı taşları bir araya gelmek suretiyle DNA ve RNA’yı oluşturmaktadır. Bu durum aynı zamanda nükleik asitlerin oluşumu şeklinde ön plana çıkar. Bu oluşum neticesinde ise özellikle bilgi aktarma ve bilgi taşıma ile beraber kalıtım gerçekleşmiş olur. Adenin ve timin ile beraber guamin ve siteniz sitozin üzerinden DNA ve RNA’nın oluşumuna olanak verir. 

Abone Ol
Güncell haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olabilirsiniz.
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir