Parabenler: Ne İşe Yarar, Güvenlik Endişeleri Ve Alternatifler
4 mins read

Parabenler: Ne İşe Yarar, Güvenlik Endişeleri Ve Alternatifler

Cilt ürünlerinde sıklıkla karşılaşılmakta olan paraben içermeyen ifadesinin hayatımızda yer tuttuğu söylenebilir. Kimyasal bir bileşen olan paraben, kozmetik ve ilaç sektöründe kullanıldığı bilinen koruyucu bir madde olarak bilinmektedir. Özellikle kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan bir kimyasal koruyucu olma özelliğine sahiptir.

 Cilt ürünlerinde kullanılan parabenler, ürünlerde küf ve bakteri oluşumunun önüne geçmektedir. Birçok cilt bakım ürününde ve kozmetik ürünlerdeki içerik listesinde parabenlerin yer aldığı bilinmektedir. 

 Parabenler: Ne İşe Yarar?

 Parabenler, genel olarak kozmetik sektöründe kullanılan ve ürünlerin bozulmasını engelleyen bir koruyucu olarak bilinmektedir. Ürün içerisinde tek bir tür veya birden fazla türde içeriği bulunabilmektedir.

 Parabenlerle birlikte kullanılmakta olan koruyucu maddelerin de ürünü çeşitli mikrop ve bakterilerden koruyucu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Antimikrobiyal özelliklere sahip olan parabenler gıda maddelerinde, kozmetik ürünlerde, ilaçlarda ve deterjanlarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. 

 Etilparaben,

 Butylparaben,

 Methylparaben,

 Isobutylparaben,

 Propylparaben en sık kullanılan parabenler olarak ifade edilebilir. 

 Güvenlik Endişeleri ve Alternatifler

 Parabenler, kimyasal koruyucu olarak kullanılsa bile zehirli ve toksik özelliklere sahip olduklarını söylemekte mümkün olmaktadır. Cilt ürünlerinde kullanıldığı bilinen parabenlerin cildi hassaslaştırarak alerjik reaksiyonlara neden olabilmesi de mümkündür. Aynı zamanda ciltte oluşan hassaslık nedeniyle tahriş ve alerjik bir takım reaksiyonlara yol açabilmektedir. Deride egzama ve benzeri deri hastalıklarına neden olabileceğini söylemekte mümkündür. 

 Parabenler xenoestrojen olarak kabul edilmektedir. Kullanılan bu kimyasalların ise vücuttaki östrojen hormonunu taklit edecek bir etkiye sahip olduğu ifade edilebilir. Vücutta bulunan östrojen reseptörlerine bağlı olarak çalışan parabenler, meme kanseri gelişimine de yol açıcı bir etkiye neden olabilmektedir. Özellikle meme kanserli hastaların meme dokularında parabenlerin yer aldığı tespit edilmiştir. Paraben içeren koltuk altı deodorantı kullanımının da meme kanseri insidansı ile ilişkili olduğu söylenebilir.

 Ultraviyole ışınlarına maruz kalınması durumunda da hücresel olarak hasarı artırıcı bir etkiye sahip olabilmektedir. Bu durumun ise cilt kanserine yol açabileceği söylenebilir. Oluşabilecek olan zararlar göz önünde bulundurulduğunda ise cilt bakım ve kozmetik markalarında paraben içermeyen ürünlerin kullanılması tercih edilmektedir.

 Paraben Zararları Nelerdir?

 Bazı parabenler doğal olarak bitkilerde de bulunabilmektedir. Ancak daha düşük maliyetli olması nedeniyle kozmetik ürünlerinde kullanılacak olan parabenler, sentetik olarak üretilmektedir. Yapay olarak üretilen parabenlerin ise insan sağlığını olumsuz etkileyerek bazı rahatsızlıklara yol açtığı bilinmektedir. 

 Meme kanseri hücrelerinin büyümesini hızlandırıcı bir etkiye sahiptirler. 

 Vücutta bulunan hormonların üretimine müdahale edilmektedir. 

 Üreme sistemine zarar verici bir etkiye sahiptir. 

 Erkeklerde sperm sayısını azaltıcı etkisi bulunmaktadır. 

 Erken doğum riskini artırıcıdır. 

 Kadınlarda doğurganlığı azaltır.

 Erkeklerde testosteron seviyesini düşürücü bir özelliğe sahiptir. 

 Adet döngüsü üzerinde olumsuz bir etkiye yol açtığı söylenebilir.

 Birçok kozmetik üründe, ilaçlarda, ağrı kesicilerde, tıraş jellerinde, şampuanlarda, nemlendiricilerde, diş macunlarında, güneş kremlerinde, şekerlemelerde ve daha birçok üründe paraben bulunmaktadır.

Abone Ol
Güncell haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olabilirsiniz.
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir