18 Ay Aşısı Nedir? En Geç Ne Zaman Yapılmalı? 1.5 Yaş Aşısı En Geç Ne Zaman Yapılır? Yan Etkileri Var Mı?
6 mins read

18 Ay Aşısı Nedir? En Geç Ne Zaman Yapılmalı? 1.5 Yaş Aşısı En Geç Ne Zaman Yapılır? Yan Etkileri Var Mı?

Doğumdan itibaren belli bir zaman dilimine kadar minik yavruların özellikle bağışıklık sistemi oldukça güçlüdür. Bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirebilmek için, mutlaka belirli aylar çerçevesinde aşıların yapılması gerekir.

Özellikle insanların hayatı boyunca pek çok farklı hastalığı ve zararlı dış etkenlere karşı koruma sağlayabilmesi için, doğumdan itibaren bazı aşıların yapılması gerekir. Farklı evrelerde gerçekleştirilen bu aşılar, doğumdan itibaren belirli ayları kapsamaktadır. Tüm bebekler için belirlenmiş bu standart aylar içerisinde aşılar periyodik olarak gerçekleşir. Böylece bebeğin zayıf olduğu bu dönem içerisinde bağışıklık sistemi korunur ve güçlenmesi sağlanır.

18 Ay Aşısı Nedir?

5’li karma aşıdan son ve rapel dozu bu dönem içerisinde uygulanmaktadır. Özellikle bir sene önce yapılmış olan opa dozu bu defa tekrarlanır. Bu konuda hepatit A aşısının ilk dozu uygulanır. Daha önce uygulanmış olan Hepatit B aşısı ile beraber bebekler hepatit A’ya karşı da bağışık hale gelir. Bu sebepten dolayı 18.ay aşısı büyük bir öneme sahiptir. Yani bu dönem yapılacak olan aşılar hepatit A ile Hepatit B için ön plana çıkıyor.

18 Ay Aşısı En Geç Ne Zaman Yapılmalı?

18. ay dolmadan bu aşının yapılması gerekmektedir. Çünkü doğum ile beraber belirli aylar kapsamında aşılar periyodik olarak gerçekleştirilir. Zira bu dönem içerisinde bebek için en son 24. ayda gerçekleştirilir.

18 ay ile 24 ay arasında bile bir sene geçmesi gerektiğinden dolayı, 18 ayın sonuna kadar en geç bu aşının yapılması gerekmektedir. Böylece aşının etkisi ortaya çıktıktan sonra bir sonraki periyot olan 24. ay aşısı gerçekleştirilebilir. Aşıların zaman aralıklarının geçmemesi, minik yavruların daha sağlıklı bir süreç içerisinde büyümelerini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine imkan verir.

1.5 Yaş Aşısı En Geç Ne Zaman Yapılır?

1.5 yaş aşısı ile beraber 18 yaş aşısı aynı şeyi göstermektedir. Özellikle yapılan 5’li karma aşının son evresi olarak öne çıkan bu dönem, hepatit A aşısı konusunda ön plana çıkıyor. Yani hepatit A aşısının ilk tozu bu dönem içerisinde uygulanır. 2. doz ise 24 ay içerisinde gerçekleştirilir.

Hepatit A aşısının 2. dozunun etkisini gösterebilmesi için, 1.5 yaş aşısı en geç 18 ayın son dönemine kadar tamamlanmalıdır. Zira her aşının vücuda adapte olma ve etkisini göstermiş süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde bebeğin durumu uzman doktor tarafından gözlemlenir. Böylece bir sonraki aşı için bebeğin hazır olup olmadığı konusunda bilgi sağlanır.

1.5 Yaş Aşısı Yan Etkileri Var mı?

Enfeksiyon hastalıklarından korunmak ve bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için periyodik olarak aşı uygulaması gerçekleştirilir. Bu uygulama yapılırken bazı küçük yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar istisnai olsa dahi kızarıklık ve şişlik ya da küçük ağrılar söz konusu olabilir.

Genel olarak bebekler için meydana gelebilecek yan etkilerin olasılığı %5 ila %60 arasında değişkenlik göstermektedir. Ayrıca nadir de olsa kusma ya da ishal gibi durumlarda söz konusu olabilir. Yaşanan bu şikayetler 48 saat içerisinde son bulur. Ancak eğer bu gerçekleşmez ise bir doktora başvurmak gerekir.

Bebekler İçin Aşı Takvimi

Doğumdan itibaren bebekler için belirli bir aya kadar periyodik olarak farklı zaman dilimlerinde aşı gerçekleştirilir. Sağlıklı bir süreç içerisinde bebeğin yaşamını sürdürebilmesi ve pek çok hastalığa karşı direnç gösterebilmesi için uygulanır.

– 1. ay aşısı
– 2. ay aşısı
– 4. ay aşısı
– 6. ay aşısı
– 12. ay aşısı
– 18. ay aşısı
– 24. ay aşısı

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından çocukluk dönemi aşı takvimi olarak da öne çıkan bu periyot, verilmiş zaman değer aralığı içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir.

Bebekler İçin Aşı Neden Yapılır?

Bunun pek çok farklı sebebi olduğunu söylemek mümkün. Özellikle birçok farklı enfeksiyon ve virüsü ile beraber farklı zararlara karşı bebeklerin Bağışıklık sisteminin korumaktır. Özellikle hepatit A ve hepatit B’ye karşı ilk aylarda yapılan aşıların büyük bir önemi bulunmaktadır. Bu doğrultuda düzenli bakım ve yapılacak aşılar ile beraber bebeğin ilk 2 yıllık gelişim süreci sağlıklı bir şekilde gerçekleşir. Yani 1. aydan itibaren 24. aya kadar periyodik olarak aşı takvimine uymak gerekmektedir.

 

Abone Ol
Güncell haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olabilirsiniz.
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir