2 Yaş Aşısı Nedir? En Geç Ne Zaman Yapılmalı? Yan Etkileri Var Mı?
İçindekiler
- 1 Aşı hastalıklara yakalanmadan önce uygulanması gereken etkili bir tıbbi önlemdir. Bebekler, yetişkinlere nazaran çok daha hassaslardır. Bununla beraber bebeklik döneminde yapılan 2 yaş aşısı gibi aşılar, sadece bebeklik döneminde değil, ileriki yaşlarda da hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
- 2 2 Yaş Aşısı Nedir?
- 3 2 Yaş Aşısı En Geç Ne Zaman Yapılmalı?
- 4 2 Yaş Aşısı Kaç Dozdan Oluşur?
- 5 Yan Etkileri Var mıdır?
- 6 Hepatit A Nedir? Hepatit A Aşısı Nasıl Yapılır?
- 7 Hepatit A Aşısı Nasıl Yapılır?
Aşı hastalıklara yakalanmadan önce uygulanması gereken etkili bir tıbbi önlemdir. Bebekler, yetişkinlere nazaran çok daha hassaslardır. Bununla beraber bebeklik döneminde yapılan 2 yaş aşısı gibi aşılar, sadece bebeklik döneminde değil, ileriki yaşlarda da hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Aşılar, hastalığın vücuda az bir miktarda verilmesi ve vücudun bunun ile mücadele etmesini sağlamak amacı ile yapılmaktadır. Düşmanını tanıyan vücut, ilerleyen zamanlarda bu hastalıkla mücadele etme yöntemini bildiğinden hastalığı kolaylıkla yok edebilmektedir.
2 Yaş Aşısı Nedir?
Bebekler doğduktan sonra dünyaya uyum sağlamaya çalışırlar. Bununla beraber bazı hastalıklara karşı dirençli olmaları ve korunmaları gereklidir. Bu nedenle her bebek, tıbben belirlenen bir aşı takvimine bağlı olarak belirli zamanlarda aşı olmaktadır.
2 yaş aşısı, bebeklerin aşı takviminde yer alan önemli bir basamaktır. Bebeklere yapılan 2 yaş aşısının bir diğer adı ise hepatit A aşısı olarak ifade
edilmektedir. Bebekler, dünyaya geldikten sonra çeşitli hastalıklara karşı korunmaları gereklidir. Bu amaç ile önlem olarak çok sayıda aşı yapılmaktadır. 2 yaş aşısı da bu aşılar arasında önemli bir yere sahiptir.
2 Yaş Aşısı En Geç Ne Zaman Yapılmalı?
Hepatit A aşısı diğer adı ile 2 yaş aşısı 18 ve 24.aylarda yapılan bir aşı türüdür. Hepatit A virüsü, sarılık, bulantı, kusma ve halsizlik gibi bulguları olan akut hepatit tablosuna neden olmaktadır. Bununla birlikte nadiren görülse de karaciğer yetmezliğine de sebep olabilmektedir.
Birinci aşı eğer bebek 9-12 aylık iken yapıldı ise ikinci aşının 3 ay sonra yapılması gerekmektedir. Eğer birinci aşı, çocuk bir yaşından büyük ise ikinci aşının hemen yapılması gerekir. İkinci aşı için çocuğun dört hafta beklemesi gerektiği kaynaklarda belirtilmektedir.
2 Yaş Aşısı Kaç Dozdan Oluşur?
2 yaş aşısına ilişkin en çok merak edilen hususların başında aşının dozu gelmekte olup bu aşı iki dozdan oluşmaktadır. Bu aşının ilk dozu daha önceki aylarda vurulurken 2 yaş aşısı olarak bilinen hepatit A’nın ikinci dozu bu zaman diliminde yapılmaktadır. Böylelikle bebeklerin bu hastalığa karşı dirençleri oluşmaktadır.
Yan Etkileri Var mıdır?
Aşıların, ilaçlar gibi yan etkileri yan etkileri bulunmaktadır. Fakat bu etkiler, ilaçların yan etkilerinden farklı olmaktadır. Aşının temelinde vücuda hastalık verilmesi vardır. Aşı sonrasında hafif ateş, halsizlik ve karın ağrısı gibi yan etkiler görülebilmektedir. Tüm bu semptomlar ile olağan olarak karşılaşılmaktadır. Bununla beraber aşı yapılan bebeklerde iştahsızlık ve huzursuzluk gibi türlü yan etkilerde görülebilmektedir. Tüm bu etkiler, geçici ve normal etkilerdir.
Hepatit A aşısının yan etkileri arasında görülebilecek en üst düzey yan etkiler tablosu incelendiğinde; ateşlenme, ishal, kusma, halsizlik, hassasiyet ve aşı bölgesinde apse göze çarpmaktadır. Bunların şiddeti ise bebek iken geçirilen sarılığa bağlı olabilmektedir. Genel olarak aşı olan bebeklerin %80’inde 0,5 derecelik hafif ateşlenme olduğu gözlemlenmektedir.
Hepatit A Nedir? Hepatit A Aşısı Nasıl Yapılır?
Hepatit A, Hepatit A virüsünün neden olduğu bir tür karaciğer hastalığıdır. Hepatit A, çoğunlukla iyi yıkanmayan gıda maddelerinden bulaşmaktadır. Hepatit A virüsüne ve hastalığına karşı alınabilecek en iyi ve etkili önlem hastalığa yakalanmadan önce aşı olmaktır.
Hepatit A, ciddi ve dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. Belirtileri bakımından bir değerlendirme yapıldığında Hepatit A, çok belirgin olmayan bir hastalıktır. Bu açıdan 2 yaş aşısı kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir aşı türüdür. 2 yaş aşısı sol bacaktan uygulanmakta olup sonrasında hafif ateş görülebilmektedir.
Hepatit A Aşısı Nasıl Yapılır?
Bebeklerde 2.yaş aşısı sadece Hepatit A’dır. Hepatit A, Türkiye’nin orta riskli ülkeler arasında bulunduğu sık karşılaşılan bir bulaşıcı hastalıktır. Virüs kökenli hepatit A, tüm dünyada görülen mühim sağlık sorunlarından biridir. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde hepatite neden olan beşten fazla virüs türü tespit edilmiştir. Bu virüslerin A, B, C, D ve E tipleri vardır.
Hepatit A aşısı, erişkinlere kolun dış yüzeyinden kas içine doğru uygulanmaktadır. Bebeklerde ise kalçanın üst bölümüne uygulanmaktadır. Yeterli bağışıklığın sağlanması için ilk dozdan sonraki birinci ve altıncı aylarda aşının yenilenmesi gerekmektedir. Bağışıklık en az 4-5 yıl sürmektedir. Bu süre sonunda aşının yinelenmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.